Sjalknytning

Nedan finner ni tips för sjalknytningen. Känns det tung att jobba med armarna en längre tid ta en pause i mitten. Glöm inte att övning ger färdighet, lycka till!

       Material

  • 100% bomull eller linne

  • Gärna crêpat tyg

  • 40-50 cm bred

  • Två armslängder lång (1,5m-2m)

  • Gärna milda färger, undvik svart närmast ansiktet

Variant 1 - Kanelbullen

Vik in stadkanten för en mjukare inramning av ansiktet

Utgå från sjalens mitt och placera sedan sjalen mycket längre ner över pannan - ungefär i ögonbrynshöjd - än du tänkt ha den på slutet och dra ner över öronen så att fästet i nacken hamnar så lågt ner i nacken som möjligt.

Gör en dubbelknut i nacken och dra åt stadigt. Se till att tyget över bakhuvudet är ordentligt nedstoppat i knuten så det inte blir "hål".

 

 

Ta tag i knuten med ena handen och i den ena sjallängden med den andra. Vira längden runt knuten närmast huvudet tills den tar slut och stoppa slutligen in änden i knuten.

 

 

En variant är att tvinna längden och vira runt. Man kan också spara änden och stoppa in den strax innan den tar slut, öppna upp änden och få ett blomster som fin effekt.

 

 

För att lätta på den hårt knutna sjalen, ta tag i tyget bakom örat och dra rakt utåt sidorna. Då dras även knuten åt automatiskt.

 

 

Skjut upp tyget i pannan i en oval form för att ge ansiktet en mjuk inramning. Om tyget är crêpat, lyft gärna upp det så att det bildas små, små veck i tyget.

 

 

Dra upp tyget över bakhuvudet och håll för säkerhets skull ena handen på knuten så att inte nedstoppningen åker upp helt. Då bildas volym och ger en vacker profil oavsett huvudform.

 

 

TN_sjal12-150x150.jpg

Voilà - en kanelbulle!

 

 

 

Nu är grundsjalen färdig och vi är klara för att dekorera grundsjalen

 

 

 


Lägg ytterligare en sjal i valfritt material över hjässan som en bandå.

 

 

 

...lägg omlott i nacken...

 

 

 
...dra åt runt knuten och låt ändarna hänga.

 

 

 

Den andra sjalen skapar volym och ger möjlighet att skapa vidare med sjalar av andra material och storlekar

 

 

 
Ett alternativ är att dra banden runt knuten och peta in ändarna. Knyt och dra åt.

 Dekorationssjalen behöver inte vara i bomull utan kan vara i vilket material som helst. Dekorera gärna med örhängen och t.ex. en brosch, eller vira ett halsband runt knuten i nacken.

 


 

Variant 2 - Turban

Vik in stadkanten för en mjukare inramning av ansiktet Utgå från sjalens mitt och placera sedan sjalen mycket längre ner över pannan - ungefär i ögonbrynshöjd - än du tänkt ha den på slutet och dra ner över öronen så att fästet i nacken hamnar så lågt ner i nacken som möjligt.

 

 Knyt en stadig dubbelknut i nacken och dra åt. Se till att tyget över bakhuvudet är ordentligt nerstoppat i knuten, så att det inte blir "hål".

 

 

 Lätta på trycket genom att fatta tag i tyget strax bakom öronen och dra rakt ut.

 

 

 Skjut upp tyget i pannan. En oval form ger ansiktet en mjuk inramning. Om tyget är crêpat, lyft gärna upp det så att det bildas små, små veck i tyget.

 

 

 

Ta tag i de båda sjaländarna och korsa dem ovanpå hjässan...

 

 

 
...och lägg de sedan rakt ner längs med sidorna och peta in ändarna under fästet på respektive sida.

 

 

För ännu mer höjd och volym, korsa sjallängderna ovanpå hjässan och tvista om ett varv.

 

 

 
Lägg sedan längderna rakt ner längs med sidorna och...

 

 

 

 ..stoppa in ändarna under fästet och dra i tyget baktill för att få en fylligare profil vid bakhuvudet. Fint oavsett huvudform.

 

 

 
Färdig!

 

 

 

 Fäst ett sidenband till en tygblomma och fäst på ena sidan, och knyt eller fäst med en nål. Kombinera gärna med örhängen eller andra accessoarer!

 

 

Mer tips:

Ett tips att ha under peruken om det är varmt eller kliar kan vara dessa bambumössor. Finns hos perukmakaren.

bild.jpg